Saturday, December 31, 2011

HAPPY NEW YEAR 2012


Thursday, December 29, 2011

Short list published - Junior Assistant in KSFE

Kerala Psc published the short list of Junior Assistant in KSFE .Cut Off Mark is 38.
118 candidates are included in this list

CLICK HERE TO VIEW RANK LIST

Thursday, December 22, 2011

Thursday, December 15, 2011

Repeating Questions- Important Sports terms and Sports events


Sports terms:
  1. Scoop                  -  Hockey
  2. Balton                 -  Relay(Athletics)
  3. Fault                    - Badminton/Tennis
  4. Punch                 -  Boxing
  5. Ashes                -   Cricket
  6. Chinaman           -   Cricket
  7. Offside               -   Football/Hockey
  8. Bull's eye            -   Shooting
  9. Deuce                -    Tennis
  10. Scissors             -    Wrestling
  11. Volley                 -    Tennis

Wednesday, December 14, 2011

Kerala Psc - Departmental Test Registration

Register for appearing Departmental Examination(Govt. Employees Only)

Register Now


Assistant Salesman test will be conducted on 17/12/2011 at 2 pm

the omr test for the post of assistant salesman in Kerala State Civil Service Corporation(Kollam, Kottayam, trissur, Kozhikode, Kasaragod Districts)  will be conducted on 17/12/2011 at 2 pm
This exam was postponed from 17/09/2011 due to Harthal

Click Here for Online Hall ticket

Friday, December 9, 2011

PSC Invites Application - ICDS Supervisor

PSC called application for icds supervisor in social welfare department. 52 vacancies reported in the state.basic pay Rs 13900 - 24040/-  


Qualifications : - 
1. Degree in Sociology/Social Work, Home Science or Psychology of a recognized University.
                                        OR
2. A Degree in any other discipline of a recognized University along with Balasevika Training Certificate (One
year Course) issued by the Indian/State Council for Child Welfare or any other recognized Institutions or PPTC




For more details visit PSC Website.




APPLY ONLINE

Tuesday, December 6, 2011

Previous Question paper 2



                                POLICE CONSTABLE 06-09-2008

1. The first head quarters of the New York Stock Exchange was at :
(a) Dalal Street (b) Wall Street
(c) Silk Street (d) Anna Salai

2. A website that helps one to visit and view the three dimensional pictures of places
(a) Google Earth (b) Google Mail
(c) Google Desk Top (d) Google Video Player

Monday, December 5, 2011

Previous Question paper


 FULLY SOLVED PSC QUESTION PAPER

                                  (DIVISIONALACCOUNTANT - 2002)


Choose the correct answers:

1. The two ancient cities of Mohenjodaro and Harappa are now in :
(A) BangIadesh (B) India (C) Tibet (D) Pakistan

2. “Buddhacharita” was written by :
(A) Kalidasa (B) Vikramaditya (C) Ashvagosha (D) Banabhatta

3. Saka Era was introduced by :
(A) Kanishka (B) Chandragupta Maurya
(C) Ashoka (D) Harsha

4. Which one of the following Mughal Emperors patronised architecture most?
(A) Humayun (B) Akbar (C) Shah Jahan (D) Jahangir

5. The British formed the East India Company in :
(A) 1600 (B) 1601 (C) 1602 (D) 1603

6. The first railway line in India was started in the year :
(A) 1850 (B) 1853 (C) 1858 (D) 1892

7. The immediate cause of the Revolt of 1857 was :
(A) Low wages paid to soldiers (B) Imperialistic exploitation
(C) Use of greased cartridges (D) All of the above

8. The first newspaper which was published in India was :
(A) The Calcutta Gazette (B) The Amrit Bazar Patrika
(C) The Bengal Gazette (D) The Calcutta Chronicle

9. Bal Gangadhar Tilak and Bipin Chandra Pal during India’s Struggle for Independence advocated:
(A) Co-operation (B) Conciliation (C) Extremism (D) Moderation

10. Kancheepuram was once the capital of :
(A) The Cholas (B) The Pandyas (C) The Pallavas (D) The Cheras

11. Who among the following women leaders was not the President of Indian National Congress even once?
(A) Annie Beasant (B) Vijayalakshmi Pandit
(C) Sarojini Naidu (D) Indira Gandhi

12. Who was the Nawab of Bengal at the time of the Battle of Plassey ?
(A) Mir Jaffar (B) Mir Jumla (C) Mir Qasim (D) Siraj-ud-daula

13. In 1943, Netaji Subhash Chandra Bose proclaimed the formation of the Provisional
Government of Independent India (Azad Hind) in :
(A) Vienna (B) Tokyo (C) Rangoon (D) Singapore

14. Right belief, Right cognition and Right conduct are the three gems or Triratnas
associated with:
(A) Buddhism (B) Jainism (C) Hinduism (D) Islam

15. The countries comprising the Indian sub-continent are :
(A) India, Pakistan, China, Myanmar and Bangladesh
(B) India, Pakistan, Nepal, Bhutan and Bangladesh
(C) India, Nepal, China and Bangladesh
(D) None of these

16. The Nilgiris are part of the :
(A) Western Ghats (B) Eastern Ghats
(C) Aravallis (D) Satpura.

17. The most useful feature of Himalayan rivers is that:
(A) They are huge in terms of total length.
(B) They offer perennial source of water supply.
(C) They deposit large amount of silt
(D) All of the above

18. The richest type of soil is the:
(A) Red soil (B) Alluvial soil (C) Black soil (D) Laterite soil

19 The Ganges beyond Farakka after entering Bangladesh is known as:
(A) Padma (B) Ganga Sagar (C) Swaran Ganga (D) Meghna

20. The copper mines in India are located in :
(A) Mayurbhanj (B) Dhanbad (C) Kolar (D) Khetri

21. The largest river of Peninsular India is :
(A) Mahanadi (B) Kaveri (C) Godavari (D) Krishna

22. Neyveli Lignite Project is located in:
(A) Andhra Pradesh (B) Kerala (C) Tamil Nadu (D) Karnataka.

23. The multipurpose project irrigating maximum area in India is :
(A) Damodar Valley (B) Beas
(C) Hirakud (D) Bhakra Nangal

24. Which of the following is known as the Rice Bowl of South India?
(A) Konkan coastal region (B) Kaveri delta
(C) Kerala (D) Krishna-Godavari delta.

25. When the days and nights are equal in both the hemispheres of the earth it is called:
(A) Equinox (B) Perihelion (C) Aphelion (D) Solstice

26. The temperate grasslands of South America are called:
(A) Pampas (B) Priaries (C) Downs (b) Steppes

27. The City of Seven Hills is :
(A) Chicago (B) Berlin (C) Rome (D) Vienna

28. “Moorlands” are :
(A) Marine vegetation near Sundarbans.
(B) The area of marshy lands.
(C) The regions where evergreen trees flourish.
(D) Areas where twisted shrubs and grasses grow.

29. The structure of the Indian Constitution is :
(A) Unitary (B) Rigid
(C) Flexible (D) Federal in form and Unitary in spirit.

30. The difference between Fundamental Rights and Directive Principles is :
(A) Fundamental Rights are justiciable while Directive Principles are not.
(B) Fundamental Rights are positive while Directive Principles are negative.
(C) Fundamental Rights and Directive Principles are justiciable.
(D) Directive Principles are given precedence over Fundamental Rights.

31. Which one of the following Rights was described by Dr. Ambedkar as the “heart
and soul of the Constitution” ?
(A) Right to Equality. (B) Right to Constitutional Remedies.
(C) Right to Religion. (D) Right to Freedom.

32. The President of India can be removed from his office by :
(A) The Prime Minister (B) The Home Minister
(C) The Electorate (D) Impeachment

33. Can the Rajya Sabha be dissolved by the President?
(A) Yes (B) No (C) Sometimes (D) Not always

34. How many schedules are there in the Indian Constitution?
(A) Six (B) Eight (C) Nine (D) Ten

35. The dominant occupation of the Indians is :
(A) Trade (B) Industry (C) Transport (D) Agriculture

36. In India, the present trend of rapid urbanisation is due to :
(A) Influence of cinema and electronic media.
(B) Lack of employment opportunities in rural areas.
(C) Break up of joint family system.
(D) Abolition of Zamindari system.

37. Which of the following States accounts for the largest share of industrial production and capital investment?
(A) Gujarat (B) Maharashtra (C) Tamil Nadu (D) West Bengal

38. Freon gas is used in :
(A) Air-conditioners (B) Refrigerators
(C) Television (D) Nuclear reactors.

39. The preparation of soap involves the process called:
(A) Neutralisation (B) Esterification (C) Hydrolysis (D) None of these

40. The constituent of blood associated with resistance to disease is:
(A) Haemoglobin (B) RBC (C) WBC (D) Plasma

41. Dialysis is used in the case of a patient suffering from:
(A) Liver trouble (B) Kidney trouble (C) Cataract (D) Jaundice

42. The method of Radio-carbon dating is used to find the age of :
(A) Fossils (B) Stars (C) Skeletons (D) Trees

43. Sickle cell anaemia is a :
(A) Genetic disorder (B) Virus disease
(C) Bacterial disease (D) Disease due to vitamin deficiency

44. The first European to visit China was :
(A) Robert Peary (B) Vasco-da-Gama (C) Amundsen (D) Marco Polo

45. What was the title of Oliver Cromwell when he ruled England?
(A) King (B) Commander-in-Chief.
(C) Lord Protector (D) Chancellor.

46. India’s National Song was derived from a famous book entitled:
(A) Agni Vina (B) Bharat Bharti (C) Geet Govindam (D) Anand Math

47. Which one of the following is a classical dance?
(A) Bharatnatyam (B) Kathakali (C) Odissi (D) All of the above

48. The National game of India is :
(A) Hockey (B) Football (C) Cricket (D) Basketball

49. The UN body concerned with the welfare of children is :
(A) UNESCO (B) UNICEF (C) UNIDO (D) UNCTAD

50. The Aid India Club was formed at the suggestion of :
(A) World Bank (B) UK (C) USA (D) India

51. The Headquarters of SAARC is located at :
(A) New Delhi (B) Colombo (C) Kathmandu (D) Singapore

52. The book “A Passage to England” was written by :
(A) E.M. Forster (B) J.K. Galbraith
(C) Mulk Raj Anand (D) Nirad C. Chaudhary.

53. Who wrote “Adventures of Sherlock Holmes” ?
(A) K.A. Abbas (B) G.B. Shaw
(C) Earnest Hemingway (D) Arthur Conan Doyle.

54. Who wrote the book “The Prince”?
(A) Machiavelli (B) Francis Bacon (C) H.G. Wells (D) Bertrand Russell

55. Which of the following pairs is not correct?
(A) Gulliver’s Travels – Jonathan Swift. (B) Kubla Khan – Coleridge.
(C) Asian Drama – Leo Tolstoy.
(D) Lady Chatterley’s Lover – D.H. Lawrence.

56. Who created the character Sir John Falstaff?
(A) William Shakespeare (B) George Bernard Shaw
(C) Charles Dickens (D) Thomas Hardy.

57. Who was it that said “Where wealth accumulates, men decay”?
(A) John Adams (B) Oliver Goldsmith
(C) Mahatma Gandhi (D) Swami Vivekanand

58. The statement “Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely”
was made by :
(A) Abraham Lincoln (B) Thomas Jefferson
(C) Lord Acton (D) Sir Winston Churchill

59. Arjuna Award to the sportsman of the year was instituted in ,the year:
(A) 1959 (B) 1960 (C) 1961 (D) 1962

60. Dronacharya Awards instituted in 1985 are given to:
(A) Best sports-person of the year.
(B) Ex-sports persons for their contribution.
(C) Coaches who have trained outstanding sports persons or teams making
achievements.
(D) None of these

61. What is the distance between the opposite sides of wickets in Cricket?
(A) 12 yards (B) 22 yards (C) 20 yards (D) 12 metres

62. Who among the following became the first Asian batsman to have scored more
than a hundred first class centuries?
(A) Sunil Gavaskar (B) Zaheer Abbas
(C) Javed Miandad (D) Mohinder Amarnath

63. Straight Punch is a term associated with:
(A) Boxing (B) Billiards (C) Chess (D) Golf

64. The first person to sail round the world was :
(A) Captain Cook (B) Ferdinand Magellan
(C) David Livingston (D) Henry Kissinger

65. Who among the following is a Nobel Laureate ?
(A) Neil Armstrong (B) Joseph Brodsky
(C) Mikhail Gorbachev (D) Louis Pasteur

66. The 1994 Ramon Magsaysay Award was given to
(A) Kiran Bedi (B) Mother Teresa (C) T.N. Seshan (D) P.T. Usha

67. What is “Prithvi”?
(A) India’s main battle tank.
(B) India’s field-gun.
(C) India’s first nuclear-powered submarine.
(D) India’s surface to surface missile.

68. There is no Atomic Power Station at:
(A) Kalpakkam (B) Narora (C) Tarapur (D) Trombay

69. The first spacecraft that landed man on the moon was:
(A) Apollo-I (B) Apollo-II (C) Lunik-III (D) Vega-I

70. Radioactive Disintegration of Uranium ultimately leads to :
(A) Thorium (B) Polonium (C) Lead (D) Isotopes

71. Increase of carbon dioxide in the atmosphere causes:
(A) Rise in earth temperature. (B) Fall in earth temperature.
(C) Uniform earth temperature. (D) Increase in ultraviolet rays.

72. The World Environment Day is celebrated on :
(A) March 5 (B) June 5 (C) September 5 (D) November 5

73. Democracy in India rests on the fact that:
(A) The Constitution is written.
(B) There are Fundamental Rights.
(C) People have right to choose and change the Government.
(D) There are Directive Principles of State Policy.

74. A body falling freely from a height towards the earth moves with uniform:
(A) Speed (B) Velocity (C) Acceleration (D) Weight

75. Who was the first recognised leader of opposition in the Indian Parliament?
(A) A.K. Gopalan (B) S.A. Dange (C) Y.B. Chavan (D) S. Chandrasekhar

                                                ANSWERS
1. (D) 2. (C) 3. (A) 4. (C) 5. (A) 6. (B) 7. (C) 8. (C) 9. (C)
10. (C) 11. (B) 12. (D) 13. (D) 14. (B) 15. (B) 16. (A) 17. (D) 18. (B)
19. (A) 20. (D) 21. (C) 22. (C) 23. (C) 24. (D) 25. (A) 26. (A) 27. (C)
28. (B) 29. (D) 30. (A) 31. (B) 32. (D) 33. (B)34. Answer: 12 schedules
35. (D) 36. (B) 37. (B) 38. (B)39. (D) Answer : Saponification40. (C)
41. (B) 42. (A) 43. (A) 44. (D) 45. (C) 46. (D) 47. (D) 48. (A) 49. (B)
50. (A) 51. (C) 52. (D) 53. (D) 54. (A) 55. (C) 56. (A) 57. (B) 58. (C)
59. (C) 60. (C) 61. (B) 62. (A) 63. (A) 64. (B) 65. (C) 66. (A) 67. (D)
68. (D) 69. (B) 70. (C) 71. (A) 72. (B) 73. (C) 74. (C) 75. (C)

Kerala Psc Offices Address & Phone numbers

കേരള പബ്ലിക് സർവീസ് കമ്മീഷൻ റൊട്ടേഷൻ ചാർട്ട്



General Recruitment

FOR POSTS OTHER THAN LAST GRADE SERVICES
1.   O.C.
21.  O.C.
41.  O.C.
61.  O.C.
81.  O.C.
 2.   E
22.  LC/AI
42.  E
62.  E
82.  E
 3.   O.C.
23.  O.C.
43.  O.C.
63.  O.C.
83.  O.C.
 4.   SC
24.  SC
44.  ST
64.  SC
84.  SC
 5.   O.C.
25.  O.C.
45.  O.C.
65.  O.C.
85.  O.C.
 6.   M
26.  M
46.  M
66.  M
86.  M
 7.   O.C.
27.  O.C.
47.  O.C.
67.  O.C.
87.  O.C.
 8.   LC/AI
28.  E
48.  O.X.
68.  LC/AI
88.  E
 9.   O.C.
29.  O.C.
49.  O.C.
69.  O.C.
89.  O.C.
10.  OBC
30.  M
50.  D
70.  V
90.  OBC
11.  O.C.
31.  O.C.
51.  O.C.
71.  O.C.
91.  O.C.
12.  SC
32.  SC
52.  SC
72.  SC
92.  ST
13.  O.C.
33.  O.C.
53.  O.C.
73.  O.C.
93.  O.C.
14.   E
34.  E
54.  E
74.  E
94.  LC/AI
15.  O.C.
35.  O.C.
55.  O.C.
75.  O.C.
95.  O.C.
16.  M
36.  M
56.  M
76.  M
96.  M
17.  O.C.
37.  O.C.
57.  O.C.
77.  O.C.
97.  O.C.
18.  E
38.  SIUC.N
58.  E
78.  E
98.  E
19.  O.C.
39.  O.C.
59.  O.C.
79.  O.C.
99.  O.C.
20.  V
40.  OBC
60.  N
80.  M
100. V

 LAST GRADE SERVICES

  1.  O.C.
21.  O.C.
41.  O.C.
61.  O.C.
81.  O.C.
  2.  E
22.  LC/AI
42.  E
62.  O.X.
82.  E
  3.  O.C.
23.  O.C.
43.  O.C.
63.  O.C.
83.  O.C.
  4.  SC
24.  SC
44.  ST
64.  SC
84.   SC
  5.  O.C.
25.  O.C.
45.  O.C.
65.  O.C.
85.  O.C.
  6.  M
26.  M
46.  M
66.  M
86.  M
  7.  O.C.
27.  O.C.
47.  O.C.
67.  O.C.
87.  O.C.
  8.  LC/AI
28.  E48.  O.X.68.  LC/AI88.  D
  9.  O.C.
29.  O.C.
49.  O.C.
69.  O.C.
89.  O.C.
 10.  OBC
30.  OBC
50.  OBC
70.  OBC
90.  OBC
 11.  O.C.
31.  O.C.
51.  O.C.
71.  O.C.
91.  O.C.
 12.  SC
32.  SC
52.  SC
72.   SC
92.  ST
 13.  O.C.
33.  O.C.
53.  O.C.
73.  O.C. 
93.  O.C.
 14.  E
34.  E
54.  E
74.  E
94.  LC/AI
 15.  O.C.
35.  O.C.
55.  O.C.
75.  O.C.
95.  O.C.
 16.  M
36.  M
56.  M
76.  M
96.  M
 17.  O.C.
37.  O.C.
57.  O.C.
77.  O.C.
97.  O.C.
 18.  D
38. SIUC N
58.  E
78.  E
98.  E
 19.  O.C.
39.  O.C.
59.  O.C.
79.  O.C.
99.  O.C.
 20.  V
40.  OBC
60.  N
80.  SIUC N
100. V
PERCENTAGE OF O.C AND RESERVATION TURNS
CLASS
For Last grade post
Posts other than
last grade
Open Competition
50
50
Ezhava
11
14
Muslim
10
12
LC/AI
4
4
Viswakarma
2
3
S.I.U.C Nadar
2
1
Dheevara
2
1
Hindu Nadar
1
1
Other Xian
2
1
Other Backward Classes(except those mentioned above)
6
3
Scheduled Caste
8
8
Scheduled Tribe
2
2

Last Grade Servants Short List Published

ലാസ്റ്റ് ഗ്രേഡ് സാധ്യതാ പട്ടികകൾ പ്രസിദ്ധീകരിച്ച് തുടങ്ങി                      ആലപ്പുഴ ജില്ല

application called for 32 posts

kerala psc application called for 32 posts
apply

LP Assistant Kozhikode District Rank List Published